Älgkött är gott

Igår så fick vi hem en massa älgkött. Så kvällen firades med hemmagjorda älgfärsburgare. Hur gott som helst. Nu gäller det bara att hitta på nåt att göra av de stora filéerna. Recept mottages gärna. Kan man grilla älgkött? Eller kan och kan, men blir det bra? Oftast ser man ju älgkött i grytor osv


4 thoughts on “Älgkött är gott”

 1. Älgfärspirog 200 gr ca 25 min

  Stor, grann, glänsande gyllenbrun och härligt doftande är den här stora pirogen, som är verkligt praktisk att bjuda på, när det behövs något mättande men inte nödvändigtvis vara middag. Kanske när jaktlaget har middag? Ha gärna en sats av fyllningen på lut i frysen. Deghöljet rör man ihop på ingen tid alls och det behöver bara jäsa en halv timmes jästid. Lätt att kavla ut också, fastnar inte på kaveln och kan lyftas och hanteras utan att gå sönder.

  Recept 6 pers

  Fyllning
  500 gr malet älgkött
  3 dl finhackat gul lök
  100 gr konserverad svamp eller 1 dl färsk svamp
  2 msk smör eller margarin
  1 dl grovhackad syltlök
  1 dl finklippt persilja
  1 pressad vitlöksklyfta
  1 dl chilisås
  ½ dl tomatpuré
  1 tsk timjan
  salt, peppar

  Deg
  75 gr margarin
  2 ½ dl mjölk
  25 gr jäst
  ½ tsk salt
  7 ½ dl vetemjöl
  1 uppvispat ägg till pensling

  Gör så här: Fräs löken mjukt tillsammans med svampen i matfettet. Blanda ner älgfärsen och låt den fräsa till en grynig massa under omröring. Tillsätt syltlöken, persiljan, den pressade vitlöksklyftan, chilisås, tomatpuré, och timjan. Smaka av väl med salt och nymalen svartpeppar. Gör i ordning köttfärsröran i god tid och ställ den att kallna. Smula ner jästen i en bunke. Smält ner margarinet i en kastrull, häll på mjölken och ljumma den lätt. Häll den över jästen och rör ut den, tillsätt saltet och mjölet och arbeta degen smidig. Ställ den att jäsa 30 minuter. Kavla sedan ut den till en bakplåts storlek. Skär av en liten bit till dekoration. Täck plåten med bakplåtspapper och lägg på degen. Lägg älgfärsröran i en hög ås efter mittlinjen. Nyp ihop degen i kortändarna och dra den lite omlott tvärs över.
  Vält försiktigt pirogen upp och ner så att den kommer att vila på skarven.
  Kavla ut den sparade degbiten och sporra ut 3-4 remsor. Snurra var och en ett par gånger och lägg dem diagonalt ovanpå pirogen eller gör några andra små enkla degdekorationer . Pensla pirogen med uppvispat ägg och grädda den i 200 gr. ugn ca 25 minuter eller tills den fått en vacker gulbrun färg.
  Flytta försiktigt över den på ett stort fat och bjud den tillsammans med en bunke sallad och ett glas öl, RÖD VIN eller en kopp te.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *