Anna Wahlgren

Sitter som bäst och plöjer igenom Anna Wahlgrens böcker Barnaboken och Sova hela natten. Jag tycker om hennes filosofi kring barn och både jag och Fredrik är enade om att genomföra sova hela natten kuren på Jack vid 4 månaders ålder. Efter att ha läst lite i natt när jag inte kunde sova (ja, faktiskt så kunde jag inte det fast jag borde vara trött…kanske var övertrött) har vi kommit fram till att vi nog ska starta lite smått redan nu med att införa lite sovrutiner enligt hennes standardmodell.

Det var våra ypperligt goa vänner som öppnade våra ögon för denna livsfilosofi, för det är en filosofi enligt mig i alla fall som går ut på att ge barnet en god lång sömn under natten för att sedan under dagen äta, leka, mysa, (givetvis sova eftersom han är så liten och behöver det) och må gott. Det går ut på att föräldrarna axlar hela ansvaret för barnets välmående, inte att barnet själv tar den sömn, mat den behöver (detta hör man ofta…senast på BB faktiskt) (enligt Anna klarar inte det lilla barnet av det stora ansvaret på egen hand utan behöver hjälp från sina föräldrar). Föräldrarna är skyldiga att ge barnet lugn och säkerhet vilket oxå kommer genom denna kur. Jag tänker inte gå in på det någe mer utan den som är intresserad kan läsa om det på www.AnnaWahlgren.com eller i hennes böcker. Är det en sak som jag har lärt mig fort så är det att undvika att ge råd till andra föräldrar…ber dom om det så är det ju en annan sak :). Alla föräldrar vill sina barn väl och alla har sina egna teorier om vad som är “rätt” för just deras barn och det är väl bra det…vi är ju alla olika.


12 thoughts on “Anna Wahlgren”

 1. Akta er för Anna Wahlgren och hennes råd. Barnläkare avråder från att låta barn sova på mage, eftersom det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd med 200 %. Medicinsk expertis har öevr lag varit mycket kritiska mot Wahlgren och hennes hemsnickrade råd.

  Wahlgren är dessutom medlem i KMR, en av scientologins värsta frontorganisationer, vilket nyligen uppmärksammats på internet. Hon är alltså dessvärre inte riktigt frisk.

  Min fru och jag hade stor nytta av Penelope Leachs “Barn – de första fem åren” när våra barn föddes. Jesper Juuls böcker är också utmärkta, tycker jag.

  1. Jag kan bara instämma med min fru. Det är inte Anna Wahlgren som vi testar, det är hennes teorier som vi efter noga övervägande väljer att prova. Sen vilken religion hon tillhör ser jag inte som någon anledning att förkasta hennes erfarenheter.

  2. Ber om ursäkt Björn. Din kommentar råkade raderas pga at det hamnade i skräppostkön pga länkarna…. Kopierar in dethär istället.

   Kommentar:
   Problemet är att Annas “religion” (hon förnekar själv att hon är scientolog och hävdar att hon bara är medlem i KMR) påverkar hennes “råd”, framför allt vad gäller barn med neuropsykiatriska problem.

   När det gäller sova-råden kan följande länkar kanske vara av intresse:

   http://www.viforaldrar.se/artiklar/2006/12/01/barnlakare-varnar/index.xml

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article453176.ab

   Det finns säkert en del matnyttigt i Anna Wahlgrens bok. Problemet, som sagt, är att hon bortser från en massa vetenskapligt dokumenterade rön.

   ———
   Svar:
   Nej nåt om barn med neuropsykiatriska problem har jag inte sett. Vet ju knappt vad det betyder. ;) Summa summarum är iaf att man måste bilda sig en egen åsikt och inte lita blint på det man läser, oavsett vem som skriver det. Det finns massor av olika teorier om hur och vad man skall göra vad gäller bar och uppfostran med mera, och ungefär lika många åsikter om vad som är rätt och fel. Vi försöker ju alltid göra det bästa för vårt barn, och så länge detta gör honom mätt, glad och nöjd så är vi bara glada.

 2. Hej Björn och tack för dina råd och tips. Jag tar för givet att du och din fru har testat Annas kur och kommit fram till att det inte var ngt för er och era barn.

  Vi har oxå fått rådet från barnmorskor att inte ha barnet på mage pga av risken för spädbarnsdöd men faktum kvarstår att vissa barn helt enkelt sover bättre på mage vilket vi har märkt med Jack redan. Det känns dock väldigt viktigt att då ha ett andningslarm när han sover på mage…vi har på det även om han sover på rygg.

  Jag och Fredrik har efter mkt läsande och noga övervägande kommit fram till att vi ska prova den här kuren och vi är fortfarande i ett tidigt stadie (inne på 3 dygnet nu) men kan redan se en skillnad. Och med skillnaden menar jag Jacks välmående. Jack är nu utvilad när han är vaken och nyfiken på de mesta (tidigare var han småkinkig hela tiden, ville inte sova men inte heller vara uppe) Han får även i sig betydligt mer mat nu på regelbundna tider (han åt mkt bra tidigare oxå men små mängder spritt över hela dygnet…åt lite, somnade, vaknade igen efter 45 min av hunger, åt lite, somnade osv) Nu får han i sig en ordentlig mängd under tiden han är vaken vilket gör att han sover gott under en längre period. Detta i sig gör ju att han oxå är så pass utvilad att han orkar vara upp lite mera.

  Nu tänker inte jag inte predika runt just denna kur utan det är ju för var och en att ta reda på. Kring den du nämner vet jag just inget och kan då inte heller uttala mig.

 3. Hej,

  Jag kan faktiskt inte förstå hur någon kan ta råd av en outbildad och självutnämnd ” barnexpert” som Anna Wahlgren, nu när det har blivit känt att hon sedan många år är medlem i en av scientologisektens frontorganisationer, KMR. Och inte nog med det – hon sprider aktivt KMR:s propaganda inne på sin hemsida,

  KMR är en organisation som på fullaste allvar tror att terrorismen och Förintelsen är psykiatrins fel. Man skyller bl a attentatet mot World Trade Center på psykiatrin. Man anser också att det inte finns några psykiska sjukdomar.

  Genom att sprida den här organisationens vansinniga propaganda stödjer Anna Wahlgren indirekt den mycket farliga scientologisekten. Jag kan inte se att hon är tillförlitlig och skulle aldrig välja att följa hennes råd.

  När det gäller hennes s k standardmodell och sova-hela-natten-kur så är båda dessa metoder totalt ovetenskapliga och bygger bara på hennes eget tyckande. AW saknar helt utbildning i barnmedicin eller barnpsykologi. Hennes teori om att man aldrig får ta upp ett ledset barn ur sängen eftersom man då “lär barnet att sängen är en farlig plats full med hotande vargar” har hon själv hittat på och den saknar helt evidens. Enligt modern anknytningsteori så behöver i stället små barn få sina signaler bekräftade och sina grundläggande behov av närhet och trygghet tillgodosedda av sina primärvårdare – i annat fall riskeras en störd anknytning.

  I stället för att okritiskt köpa Anna Wahlgrens råd skulle jag rekommendera er att läsa böcker av t ex barnläkaren Lars H Gustafsson eller den danske familjeterapeuten Jesper Juul – personer som till skillnad från AW faktiskt har utbildningar som är relevanta för det område där de är verksamma.

 4. Hej Kattis!
  Tro det eller ej men när jag skrev detta inlägg så var det inte för att skapa debatt på ngt sätt men det verkar som det kommer att bli en ny “epa-traktor tråd” det här :).

  Jag förstår att det finns en hel del skeptiker till AW kur likväl som många anhängare. Jag och min man är inga idioter som köper allt vi läser (eller hör för den delen) utan kritisk granskning. Vi har anammat de delar som vi tycker verkar vettiga från AW likväl som våra egna teorier samt tips från vänner och familj. Ingen metod kan till 100% tilltala alla eller fungera för alla. Barn är individer från första stund och det som fungerar för ett barn kanske inte alls gör det för en annan.

  Jag antar att du likväl som Björn som skrev det andra inlägget har testat AW och kommit fram till att det inte var ngt för er för i sådana fall är din kommentar helt ok. Skulle det dock vara så att du inte själv har testat tror jag inte heller att du på allvar kan tro att ngn skulle lyssna på dina belägg heller. Har man inte själv provat kan man inte heller dömma.

 5. Linda,

  Det där är ett ganska lustigt sätt att resonera, tycker jag. “Har man inte testat kan man inte döma”. Det finns väl en massa saker som man kan – och bör – avfärda utan att testa. Huskurer mot diverse sjukdomar som vetenskapen visat vara värdelösa, bara för att ta ett exempel.

  Det kommer säkert att bli bra hur ni än gör, för det viktigaste är engagerade föräldrar som bryr sig, inte att man följer en viss modell eller teori. Men kritiken mot Anna Wahlgren bör inte bara viftas bort med att hon har många anhängare och att det hon säger ibland låter vettigt. Även en klocka som står still går ju rätt ett par gånger om dagen, som man brukar säga ;-)

  Mvh Björn

 6. Håller helt och hållet med dig Björn om att det viktigaste är engagerade föräldrar som bryr sig.

  Ha en fortsatt trevlig kväll.

 7. Detta skall som Linda skrev inte få bli nån ny EPA-traktor tråd. Detta är ett väldigt känsligt ämne för många och det finng ungefär lika många sätt att göra som det finns individer.
  Men måste ändå försvara mig från det Kattis skriver. Ingenstans påstås det att vi sympatiserar med scientologerna… Ej heller att vi helt okritiskt köper allt som AW skriver. Lika lite som vi okritiskt köper allt annat vi läser.

  Hennes religion är för mig helt oviktig. Hon får vara satanist om det skulle vara så. Det är ju hennes åsikter och erfarenheter om VISSA delar i att ha hand om ett barn som vi anammar. Så länge religionen inte är inblandad i det så har jag inga problem med det. Bara för att hon har en religion som inte stämmer med ens egen, (som i det här fallet är ingen alls för mig) så är inte automatiskt ALLA åsikter fel som den personen har inom ALLA områden.
  Sen känns det lite konstigt att avfärda alla åsikter och erfarenheter som en person har, bara för att hon inte är “utbildad psykolog”.

  Det verkar dessutom vara så att det enda som retar upp folk är just namnet Anna Wahlgren… Inte nåt av det vi skrivit som vi anammar av hennes teorier. Vi kanske skulle ha skrivit att vi kör efter en helt okänd metod som en okänd person i ett okänt land har hittat på. ;) Fokus hamnar på hennes religion och inte att det faktiskt går ut på att få ett barn som sover bra, äter bra, är pigg och vaken när det är den stunden på dagen osv… Vi märker ju själv hur mycket bättre Jack mår. Han sover väldigt bra, äter ännu bättre, och är pigg och glad när han är vaken. :) Vad mer kan man begära?
  Klart vi plockar upp honom ur sängen om det är det som behövs. Oftast så räcker det dock att bara gå in till honom, klappa om honom lite så han lugnar ner sig. Några sekunder senare sover han.
  Andra metoder som fem-minuters-metoden eller vad den heter där barnet skall få skrika sig less verkar inte helt bra enligt min egna åsikt. Och den är inte AWs teori.

  Men som sagt, detta skall inte bli nån lång följetång. Vi är inga dumskallar, som handlar utan att tänka. Det viktiga är att föräldrarna är omtänksamma och bryr sig. Man vill ju det allra bästa för sitt barn. Alltid. Nu är ju Jack så liten att man inte har så mycket att jämföra med, men vi kan inte förneka att vi såg en stor förbättring när vi började anamma en del av hennes råd. Och det tackar vi för.

  Jag låser tråden om en vecka ungefär ifall det är någon som känner sig manad att kommentera något ytterligare innan dess.

  Så, jag önskar alla som läser denna tråden en fortsatt trevlig dag.

Comments are closed.