Fy för arbetsförnedringen

Nä det gick inte att sova. Jack vaknade och sen var hag alldeles för klarvaken för att kunna sova själv. Så jag gick upp igen.

Linda var på ytterligare en sväng till arbetsförmedlingen, eller arbetsförnedringen eller vad man ska kalla det. Hon anmälde att hon var arbetslös från och med igår men mammaledig. De tog emot anmälan men hon var ändå tvungen att komma in på en personlig träff. När hon väl kommer dit så får hon veta att det är ett par personer före henne i kö och att den som var inne för tillfället hade varit där i 50 minuter redan. Ett par timmar skulle hon få vänta. När hon då förklarar att hon har en nyfödd bebis hemma så får hon veta att hon inte alls behöver vara där. Då skulle det helt plötsligt ha räckt med anmälan hon gjorde igår. Det är alldeles för många exempel man har på hur dåligt jobb personalen på arbetsförmedlingen gör. De kan ju inte sitt jobb. Man får ett svar, och sen får man veta att det är på ett annat sätt som gäller, och så vidare Nu var det ju ett tag sen jag hade med dem att göra, men  då förlorade jag flera tusenlappar en månad pga deras okunnighet. De får lön för att göra ett jobb, och om man inte gör som dom säger så dras både det ena och det andra in och man förlorar ersättning. Om DOM gör fel, så får man som arbetssökande ändå ingen ersättning för felet och man förlorar ersättning ändå. Man MÅSTE helt enkelt sätta sig in i varenda liten lagparagraf som har med detta att göra för att man ska kunna vara säker att det blir rätt. Man måste alltså göra deras jobb, men det är den arbetssökande som får betala för det i slutändan ändå. Nej, det är populärt att klaga på arbetsförmedlingen, och jag står fast vid att populariteten i det fallet inte saknar grund direkt.


10 thoughts on “Fy för arbetsförnedringen”

 1. Då är arbetsförmedlingen här i stan en av dom bättre jag har varit på. Det känns som om hela skiten är skapt för att ställa till det. Inte bara för sökande utan för förmedlare också.

 2. Du beskriver fel myndighet. A-kassan betalar ut pengar. Sen misstänker jag att det var månadskifte och måndag igår + lågkonjunktur = a lot of people.

 3. Nej jag beskriver INTE fel myndighet. Linda blev arbetslös i måndags och vi fick Jack för en vecka sen. Även om det är försäkringskassan som betalar ut pengar för föräldradagarna så måste man meddela arbetsförmedlingen att man inte har något jobb oavsett om man skall få ut pengar från förskringskassan… På arbetsförmedlignen brukar det vara lång kö. Iaf dom gånger jag varit där.

 4. men träder inte föräldraförsäkringen in och gör att hon slipper vara anmäld som arbetssökande så länge hon är hemma med Jack?

 5. Ja men det är ju det jag menar… Hon blir ändå kallad på träff pga att arbetsförmedlingen inte kan reglerna… Inte kan göra sitt jobb alltså. När hon väl kommer dit så säger nästa person att hon inte behöver komma…

 6. Du har säkert rätt. Blir ändå konfunderad att det inte är FK som uppträder konstigt. Tänk om vägverket skulle kräva att jag besökte dom för att få deklarera till skatteverket? Eller att polisen krävde att jag hade kontakt med migrationsverket för att få hjälp vid ett inbrott? Ja, jag vet inte…

 7. Ja konstigt är det. Det hela är utformat så det ska vara så krångligt som möjligt. Väldigt enkelt att missa nåt. Om man inte anmäler sig till AF så förändras nivån kan beräknar föräldrapenningen på. Även om man inte officiellt är arbetslös i ordets bemärkelse. Menmen, jag kan ju ha förstått fel…. Dom anställda på AF kan det ju inte, så varför ska jag tro att jag ska lära mig allt? ;)

 8. Nu kan jag inte hålla mig utanför debatten längre… :-) Jag tror att ni har fått det hela om bakfoten, om inte AF och FK i Skellefteå har egna regler.
  Kan inte tänka mig att man måste anmäla sig som arbetslös på AF om man är föräldraledig. Givetvis om man blir arbetslös innan föräldraledigheten, men inte annars. Antingen är man ju arbetslös eller föräldraledig. När man har varit klart föräldraledig och sedan blir arbetslös är det viktigt att anmäla sig på AF för att inte få sänkt SGI, för eventuellt kommande syskon eller sjukskrivning, men detta gäller efter föräldraledigheten. Så har det då funkat för mig med AF och FK. Har man fått sin SGI godkänd av FK så kan dom inte sänka den så länge man är hemma och vårdar barn under 1 år och efter att barnet har fyllt 1 år tar ut minst 5 föräldrardagar/vecka.

  Oj, vad grötigt det blev, knappt att jag förstår vad jag skrivit själv. Men ring om ni har funderingar :-)

 9. Nej det är inte vi som fått det om bakfoten… Arbetsförmedlingen förklarar hur det går till och att man skall göra på det ena eller andra sättet. Sen får man veta att det är fel. Regelverket är helt enkelt för krångligt om inte ens de som skall kunna det vet hur det funkar. Att inte jag som privatperson är 100% insatt är inte så konstigt, men jag räknar ju då med att de som jobbar med det på heltid kan sina arbetsuppgifter. Det är alldeles för många exempel på detta som man sett vad gäller arbetsförmedlingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *