Geocaching

Ja fortfarande svårt att sova. Inte bra. Det är ju iofs bra att hinna blogga lite… Precis som om jag är så upptagen om dagarna att jag inte skulle hinna. ;)

Bild 11-1
Kan ju berätta lite om Geocaching. Jag och linda provade på denna eminenta sysselsättning igår. Kortfattat handlar det om “skattletning” med hjälp av GPS. Man skapar ett konto på webbsidan http://www.geocaching.com och skriver in var man befinner sig. Då kommer det upp ett antal “skatter” med koordinater för att mata in i sin GPS. Sen är det bara att ge sig ut på lite äventyr. ;)
“Skatten” eller cache som den kallas beswtår av en behållare. Allt från en liten burk typ för filmrulle, till större behållare kan användas. I behållaren ligger det en beskrivning vad det är för burk (om någon utomstående hittar den) samt penna och en loggbok. Även vissa saker för byteshandel kan ligga i den. Regeln är att om man tar något från cachen så ska man ersätta det med nåt av lika eller högre värde.

När man sen kommit hem igen så går man in på sidan och klickar i att man hittat cachen och skriver några rader i loggboken på nätet. Man kommer sig ut i skog och mark, samt hundarna får sig en promenad. Och det är folk i alla åldrar som sysslar med detta. Klart trevligt. Vissa kan ju vara gömda någonstans väldigt lättillgängligt och andra kan vara på en plats så att man måste klättra eller ta sig fram på annat sätt.

Sen finns det också något som heter Geocoins och Travelbugs. Det är ett litet mynt eller en liten bricka med ett stansat unikt serienummer på. Detta kan man lägga i en cache så att nästa som hittar den kan ta med sig den, och lägga den i nästa cache. På samma sätt här så loggar man var den befinner sig och den som lade ut den först kan då följa den på nätet när den vandrar över jorden. Ofta har en travelbug ett mål. Tex att ta sig så långt söderut som möjligt. Om man hittar en sån så får man bara ta den om man räknar med att leta åt en cache som ligger längre söderut.

Till detta så läggs det såklart upp en hel del bilder. Lite kul att se olika platser osv.

Det är ju dessutom en rätt global sysselsättning. 529966st funna cachar den senaste veckan. Så man kan vara rätt säker att man kan hitta nån hyffsat nära oavsett var man bor.Här i skellefteå med omnejd finns det väl ett 20-tal gömmor och det ökar ju hela tiden.
Bild 10-1

Sådär, då kan ni lite mer om Geocaching kanske… ;)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *