Linux-projekt

Tja, i min brist på blogginspiration så kan jag väl berätta lite om ett litet projekt jag påbörjat.

Har tänkt bygga ihop en dator som är helt passivt kyld, alltså utan fläktar eller rörliga delar i sig. Den ska få stå som router/brandvägg/webserver och lite annat smått och gott. Så här ser det ut för tillfället:

* VIA EPIA ML6000 moderkort + PCI raisercard
* Ett extra PCI nätverkskort
* Morex 2699 Mini ITX-chassi
* 512MB DDR Ram-minne
* Compact Flash till IDE-adapter
* Compact Flash-kort (Storlek beroende på innehåll)

Första problemet jag stötte på var att inte tangentbordet fungerade. Testade både PS2 och USB på baksidan utan något livstecken. Startade jag upp med en LiveCD så fungerade tangentborden utan problem när väl systemet startat. Men jag kunde ju inte komma åt BIOS eftersom inte tangentbordet funkade vid uppstart. Lite udda att den inte funkade med PS2 ens, det brukar ju alltid lira. Av en händelse så testade jag USB i fronten (USB3/4) och då fungerade det…???!!! Klart skumt eftersom stöd för USB-tangentbord inte var aktiverat i BIOS. Hursomhelst så fick jag det ju att fungera, vilket var huvudsaken.

Upptäckte även att CF till IDE-adaptern var för hög så att lådan inte gick att stänga. Ska byta till en annan modell i eftermiddag.

En del av detta delprojekt var att installera och få igång en fungerande linuxdistribution med endast ett 16MB CF-minne. Testade några olika distar och fick till slut ttyLinux att fungera. Nu blir det att försöka konfigurera den så att den kan jobba som firewall/router till mina övriga datorer jag har. Denna kommer att få vara som backup när jag laborerar med de andra distributionerna. Vill kunna gå tillbaka till en fungerande routerlösning snabbt så att jag får igång telefoner och andra enheter som är beroende av nätet.

Utöver det så testade jag att installera Arch-linux på ett 2GB CF-kort jag hade liggande till kameran. Inga större problem här heller. Lite bök vid installationen men det är ju så det ska vara. ;) Ide-legacy behövde läggas in i kernel–options före installation bland annat.
Har inte riktigt löst båda nätverkskorten dock. Fick dem bara att fungera ett och ett av nån anledning. Nu har jag bara gjort en snabbtest av det så jag tror nog att jag ska lyckas även där till slut.

Ambitionen just nu är iaf att få igång Arch-linux med brandvägg/router, VPN, Webserver, FTP, SSH, DHCP samt även nån sorts övervakning/statistik på mina andra servrar. Sen får jag väl lägga till lite vad som helst som jag kommer på senare. VPN tror jag blir det bökigaste av det jag läst om. Kan vara för att jag inte fattar allt. ;)

Det är lite läskigt att starta en dator som inte ger ett enda ljud ifrån sig. Man vet inte om den är på förrän skärmen tänds. ;) Detta dessutom med en energiförbrukning på ca 25W. Med dagens enegripriser så måste man ju även tänka på sånt. Nätdelen i min stationära dator är på 1KW alltså 1000W vilket ju är rätt gigantiskt. Nu drar ju inte datorn det, men bara att det sitter där är ju pga nån anledning…

Slänger väl in lite bilder senare. Nu ska jag på jobbet.

Technorati Tags: , , , , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *