Epa-traktorer borde förbjudas.

Så irriterande att hamna efter en epatraktor som självklart skall köra exakt samma väg som en själv på morgonen när man ska på jobbet… Och har de någon som helst känsla för att hålla sig så långt mot sidan som möjligt så att man kan köra om? Nej såklart inte. Mitt i vägen…. 30km/h ända fram tills man svänger in på parkeringen på jobbet. Jag har aldrig, och kommer aldrig, att förstå vitsen med epa-traktorer… Två år efter att ungdomarna betalat stora pengar för att dels ta ett körkort som de ändå måste ta om och dessutom betalat stora summor pengar för en bil som knappt tar sig framåt i, skall de ta det riktiga körkortet. Utöver detta så hindrar de trafiken, folk blir irriterade, vansinnesomkörningar blir tyvärr en följd av stressen som uppstår i många fall. (Ok, det sistnämda är inte epa-traktorns fel, men situationen skulle inte uppstå om de förbjöds.)

Så: Bort med epa-traktorer från våra vägar och låt ungdomarna gå, cykla eller åka moped på cykelbanorna istället. Suck…


102 thoughts on “Epa-traktorer borde förbjudas.”

 1. De vettiga argumenten för epa-traktorer har inte översvämmat denna tråd direkt. Jag har inte sagt att ALLA som kör epatraktor skulle vara omogna trafikanter… jag har INTE heller påstått att epa och fylleri hör ihop. Jag har INTE sagt att ALLA som kör bil med vanligt körkort skulle vara bättre förare. Håll dig till ämnet.
  Ja hade jag fått bestämma så hade epatraktorer förbjudits. Men nu får jag inte det, oavsett hur många småglin som är in här och kommenterar.
  Motorintresset är jättebra. Ett sånt intresse är kanon, men satsa på ett riktigt fordon istället är mitt råd. En bil tex…

  1. Mitt i vägen…. 30km/h ända fram tills man svänger in på parkeringen till jobbet, Kör i tid så slipper man stressa och göra
   vansinnesomkörningar, och vilka vansinnesomkörningar man får göra nar man skall förbi ett fordon som går i 30km löjligt jag bruka cykla för bi dom utan bekymer. Kan man inte köra om ett fordon som går i 30km utan att göra vansinnesomkörningar och bli stressad och irriterad skall man nog lägga lappen på hyllan och ta bussen istället.

   1. Sjukt coolt att ett inlägg från 2007 fortfarande kan engagera… ;) Kul för dig att du cyklar om epa-traktorer. Inga problem att springa förbi dem heller om man springer tillräckligt snabbt… Men jag är ledsen att förstöra illusionen för dig. Det finns sånt som heter mötande trafik och smala vägar som kan göra omkörningar omöjliga. Fast varför berättar jag det för dig för. Inte lätt att tänka på när man cyklar. Välkommen till verkligheten. ;)

    1. Kör även bil/lastbil utan problem med dessa a-traktoter och epor , är det inte lättare och höja hastigheten på dom till den samma som på klass-1 mopeder 45Km?

     1. Ja, att höja hastigheten på dem är absolut en möjlighet, men känns inte så troligt att det kommer att ske. 45km/h är tillräckligt nära hastighetsgränsen inom tätbebyggt område, så då skulle det såklart vara mindre störande. Men ett så pass stort fordon som bara får köra i 30km/tim av en 16-åring kommer jag ändå aldrig att förstå vitsen med.

   2. Lustigt att EPA traktorer finns kvar de är ju en kvarleva från 1940-talets krig och EPA varuhus är nedlagda
    Låt EPAán vara kvar men inom byar med högst 500 innevånare och totalförbud för körning på riksvägar och länsvägar samt Europavägar.
    Efter två år kan man köra riktig bil.
    Tolonen

     1. Sorry, det kan uppenbarligen ta ett tag, eftersom denna blogg är hyfsat inaktiv. ;) Däremot måste jag säga att det är rätt intressant att se att den här tråden fortfarande hittas. Helt klart ett ämne som upprör, och jag tror att vi verkar ha ungefär samma åsikt. :)

 2. VARFÖR ska man ha en epa egentligen? När man har köpt en epa så får man övningsköra vilket är mycket roligare, samt mycket bättre när man sedan ska köra bil. Att övningköra i en ombyggd cheva som går lika fort som en gräsklippare verkar inte ge något…
  Detsutom är ju epa bara en barbie-version av en riktig traktor;)

 3. Desutom använde du tidigare argumentet att vanliga traktorer kör närmare väggrenen och släpper förbi trafiken. MEN det är ju mycket lättare att köra om en epa, då den inte skymmer lika lycket som en stor traktor. Dock så föresätter ju det att epa körs lagligt.

  MVH

 4. vadå Stadsbo.se ? Asså lär dig veta saker dom som har epor klarar sig betydligt bättre än en sketen “svensson” på vägverkets körkortsprov och teoriprov.

 5. Var det mig du kallade för stadsbo? Då kan jag informera dig att du troligtvis är mer stadsbo än vad jag är.
  Sedan att man kan reglerna om hur man kör betyder väl inte att man kör lagligare för det?

 6. Hörrudu!
  Bara för den där stackars epa-raggarn som “för jämnan” ligger framför dig till jobbet tyvärr inte har hjärnceller tillräckligt för att stanna vid väganten och släppa förbi dig, så behöver man ju inte totalförbjuda Sveriges alla A-traktorer?
  Eller har jag fel?

  Tack.

 7. epamedturbo: Ja du har fel. :) Och dom ligger inte där för jämnan, men alltför ofta. Jag kommer aldrig att förstå konceptet med EPA. Så är det bara, oavsett om du kallar mig tjurig gubbe eller inte. ;) Många 18-åringar är inte mogna att vara ute på vägarna, och då är knappast fler 16-åringar det heller.

 8. du har vist inte förstått att dom som kör epa är Sveriges framtid! bönderna kan du inte leva utan, då får du ingen mat. epor är ett bra sätt att lära sig köra bra bil, jag har kört traktor sen jag var 8 år, och jag har aldrig förlorat något stubb race mot sådana som är dubbelt så gamla å har haft körkort länge. du borde acceptera att eporna finns å att det är en del av Sverige, passar det inte dej så kan du flytta härifrån

 9. Raggan: Måste erkänna att din logik i din kommentar visar ungefärlig ålder på dig. Först och främst är det inte bara bönder som kör epa. Jag bor i stan och det är knappast bönderna som står för majoriteten här.

  Detta var speciellt kul: “epor är ett bra sätt att lära sig köra bra bil, jag har kört traktor sen jag var 8 år, och jag har aldrig förlorat något stubb race mot sådana som är dubbelt så gamla å har haft körkort länge.”

  Tror dom flesta som läser detta ser komiken i den meningen. ;)

  Mina åsikter är just mina åsikter och denna blogg kommer knappast att förändra antalet epatraktorer på vägarna. Så jag har absolut accepterat epatraktorerna, men jag tycker inte om dem för det.

 10. Klart jag har fattat. Jag bestämmer inte, och kan således inte förbjuda EPA-traktorer. Lika lite som jag kan förbjuda särskrivning och annat otyg. Men min åsikt står ju fast ändå. Oavsett om jag kan påverka det eller inte. Hade jag kunnat så hade jag förbjudit krig och barnpornografi också. Det kan jag heller inte göra bara genom att knäppa med fingrarna. Det är ändå roligt hur min högst personliga åsikt om epa-leksaker kan uppröra en hel grupp med epa-anhängare. ;)

 11. Det är inte därför jag skriver i min blogg. Och det fattar du nog också. Att jag har en åsikt om nåt som folk kan bli upprörda över gör inte att jag slutar skriva. Hade jag fått bestämma så hade det inte funnits epa-traktorer på vägarna, men nu får jag inte det. Min åsikt förändras ju inte för det dock.
  Och du Raggan… Att komma med oförskämdheter och antyda att jag bör uppsöka psykolog var ytterligare ett bevis på dålig argumentationsförmåga.

 12. jag fattar inte hur ni is gnälla hur man än gör gnäller ni och går en epa 30KM/H då kan man inte ligga och köra de i stan för då VET jag att motorn sprängs för då ska du ha plattan i mattan så då måste man köra 10-20km/h och de är så roligt när såna som nu blir ledsen i ögat över de se till att dom får gå fortare eller gå och lägg er ? =p

 13. du foppe, vad har detta att göra med min arguments förmåga att göra?, jag kanse tycker att datorer borde förbjudas, men jag skiter i att säga det till alla andra, för det finns dom som gillar dom med, och det accepterar jag, och jag skulle inte förbjuda dom i fall jag kunde, men jag hatar datorer

 14. asdf: Om du börjar skriva med skiljetecken och stor bokstav i början av meningarna så blir det lättare att förstå vad du menar.

  Raggan: Du argumenterar MOT mig… Att säga att motparten bör uppsöka psykolog kanske är ditt sätt att framföra din åsikt. Och sen så gör det faktiskt inte speciellt mycket om du hatar datorer. Det är ju upp till dig. Du har ju iaf lyckats hitta hit, och det har du ju knappast gjort med penna och papper.

  Nej denna tråd har bara blivit för mycket…

  ööööhhh jäla skiit nu vetja int om jag is skriva någe det ni bli ju lessna i ögat lix och int fatta ni va ja menar heller jag måst nog int skriva nå mer gööööh

  Lite less blir man faktiskt…. ;) (Hoppas min sarkasm går fram här, men jag känner att jag måste skriva det så folk förstår.)

 15. Var tvungen att kolla när första inlägget skrevs…. Folk upprörs alltså fortfarande över ett inlägg på min blogg som jag skrev i vredesmod den 27e september 2007. Alltså mer än ett år sen. :) Tror jag ger denna tråd ett tag till, sen låser jag kommentarerna på detta.

 16. anledningen att jag har hittat hit är att vi hade som uppgift att i skolan att följa en blogg, då är det ju lika mycket upp till dig att du inte gillar epor, men du kan ju förstå att andra gillar dom mycket å att du inta bara kan säga att dom ska försvinna.

 17. Jaså, kul att min blogg används i studiesyfte. :) Däremot bör du lära dig skillnad mellan åsikt och fakta, och ord som SKA, BÖR och TYCKER…..
  Min ÅSIKT är att epor för förbjudas. Epor SKA inte förbjudas… Inte vad jag vet iaf. Jag TYCKER däremot är de BÖR det. Jag vet att det finns folk som gillar epor, men det gör ju inte att jag tycker att de BÖR få finnas kvar ändå. Det finns dom som gillar knark också. Bara för att det finns dom som gillar det så behöver jag inte TYCKA att det är rätt för det. Och tro nu inte att jag jämför epor med knark, för då missförstår du mig… Jämförelsevis så är epor bra mycket bättre än knark. ;)

 18. Palla

  Fredrik du har fel !!!!

  Så enkelt e det :) Bara för att du inte hade en rolig uppväxt
  och när du var i 14-19 års åldren så hade du så tråkigt att du
  inte har levt livet

  Ha det bra EPA – generationen / Larsson

 19. Ja absolut. Ni får ha hur kul ni vill… Med eller utan epa. Men det ändrar ju inte min åsikt… oafsett hur mycket du svär och kallar mig för idiot. Det säger ju faktiskt mer om dig än om mig. Men nu är det ju inte det som det handlar om.

 20. ska man väll förbjuda jordbrukstraktorer med då isåfall? om man kör laglit i 30km/h blir ni lacka om man kör i 50 på 50 väg blir ni ju fan nästan surare. och jag kör a-traktor å kan lova dej att jag håller mej så långt åt sidan som möjligt och om det är monga bilar bakom stannar jag till och med på en bussstation å släpper för bi bilar. tror du är en långsynt människa som har blivit sur på någon epa traktor förare någon gång så du börjar hata alla. det finns idioter som kör epa det håller jag med om men det finns även jävligt monga idioter i trafiken som kör bil vill du förbjuda bilar då med? finns jävligt monga bil förare som är mycket mycket större trafikfara.
  så då förbjuder vi alla slags fordon så är det ju ingen trafik fara alls.

 21. Jordbrukstraktorer används i arbetssyfte. De gör nytta så fort de kör av vägen och ut på en åker som nån skrev tidigare i en kommentar.
  Långsynt? Nej jag har varken glasögon eller något annat synfel vad nu det ska ha med saken att göra.
  Blivit sur på nån epa? Ja. Kan jag stoppa eländet? Nej. Måste jag då tycka om det? Nej inte det heller.
  Ja det finns jättemånga omogna vuxna ute i trafiken. Och det är inte större chans att en yngling på 16 år skulle vara mer lämpad att framföra tunga fordon. Såklart det finns undantag som vanligt, men min åsikt står fast.

 22. Hittade tråden igen av en slump, och det är då jag som har skrivit två av de föregående kommentarerna under “Jessica”.
  ——
  Personligen tycker jag att kommentarerna har spårat ur totalt nu…
  Visst, jag förstår att Epa-killar (och tjejer) blir upprörda över ditt Blogginlägg,
  det blev faktiskt jag också!
  Fast är man 16-17 år så borde man ha lite mer ordförråd än ovanstående. . .
  Jag tycker det är helt fel att klaga på epa-traktorer då dom funnits på vägarna längre än bilar, och är ett utmärkt transportmedel för ungdomar.
  Min pappa kör lastbil och är borta ibland flera veckor i sträck,
  Och min mamma har en svår whiplash-skada sedan några år tillbaks.
  För mig är epan ett utmärkt transportmedel, och utan den hade jag inte kunnat ta mig till bla. skolbussen året runt för att klara min utbildning.
  Jag är snart 17 år och har kört Epa sen jag fyllde femton,
  Och vet att alla Epa-raggare inte har omdömet som krävs för att vistas i trafiken.
  Men snälla, döm inte alla oss som kör,
  Dom flesta kör bra och tar väl hänsyn till alla bilister!!
  Så låt EpaKulturen leva vidare :)

 23. Raggarn: Ska jag ta det som att du är väldigt ung eller vad menar du?

  Och så Jessica: Äntligen ett vettigt inlägg. Ja denna tråd har verkligen spårat ur. Därför kommer jag att låsa den någon gång efter nyår. Inläggen får dock vara kvar. Kan vara rätt kul att läsa kommentarerna i efterhand.
  Jag förstår mycket väl att inte ALLA kör omdömeslöst, inte alla trimmar, inte alla använder den som transportmedel för att ta sig till skolan, osv osv osv.
  Jag kan ändå inte övertyga mig själv att tycka om företeelsen. Har sett alldeles för många exempel på ungdomar som INTE borde få färdas ute i trafiken.
  Jag skulle kunna radda upp alla mina argument i tråden ovan, men det ids jag inte eftersom det bara är att rulla upp och läsa. Jag står för allt och kan inte göra mer än att hoppas att ungdomarna man möter i trafiken är mer mogna än många har gett prov på här ovan.
  Och ja, alla vuxna i trafiken tänker sig inte alltid för heller som jag beskrev i ett av mina senaste blogginlägg.

  Hursomhelst så tackar jag dig Jessica för att iaf skriva ett vettigt inlägg, trots att vi nog inte är närmare varandra i åsikter för det.

  God jul och gott nytt år alla. Både med eller utan Epa. ;)

 24. d här med jordbrukstraktor att dom används av ett syfte bara så du vet så är epa traktorn inget transport fordon heller d är ett dragfordon! men jag fattar inte vad du har emot epor äre bättre att vi ungdomar åker trimmade mopeder som går 120 å blåser om dej ist???

 25. Ja jag vet att det är ett dragfordon, men jag har aldrig sett någon enda epa-traktor användas för det ändamålet. Bättre med trimmade mopeder? Nej. Men nu var det väl Epor den här tråden handlar om? Olovlig körning oavsett om man kör trimmad moped eller trimmad epa. Vanlig moped som inte är trimmad tar mindre plats och hindrar inte trafiken. Det gör epa-traktorer.

  Jaja, denna tråd har visat väldigt många intressanta argument mot mig. Kommer att låsa denna tråden om ett par veckor om någon känner att de vill kommentera en sista gång. ;) Populäraste tråden på bloggen iaf. Eller impopuläraste. ;) Sista inlägget från mig i detta ämne.

 26. Asså epor är oftast inte trimmade över huvudtaget bara att de tar väck vartalsregulatorn eller blödderrotorn och tar väck växellådsspärren.
  Och det är mkt säkrare att färdas i en epa-traktor än mopped och mkt varmare på vintern och man lär sej trafikregler och lär sej köra och blir lättare vid körkort när man är 18……

 27. alltså ni e bara skeva i skallen epor e det bästa som finns o det går segt för att idioterna i regeringen tycker att dom bara ska gå i ynkliga 30km/h hade dom fått gå i 50->60km/h hade det flytit på mkt bättre så sluta gnälla jävla stenåldersmänniskor :@

 28. Ja, det här var ju ypperligt intressant att läsa. Mycket kul ämnde.

  Men snälla, epafolk. Sluta göra er upprörda på grund av Fredriks åsikt, han har troligtvis själv aldrig fått chansen eller haft möjlighet i ung ålder att få uppleva känslan av att äga och framföra en traktor.
  Så låt han tjura, innerst inne önkskar han sig säkert också en!
  Tack för mig.

 29. Ja, där hade vi alltså de tre sista kommentarerna från folk utifrån på denna tråd. Nu låser jag denna och låter kommentarerna ligga kvar för lite rolig läsning för de som hittar den… Välkommen åter i en annan tråd. ;)

 30. Vad är det ni inte fattar!
  epor behöver inte bara vara ett färdmedel.. de roliga med epor ärr att man får fixa själv m.m
  men ni Tjurskallar kommer å säger att de borde bli förbjudet!
  och sen äre tydligen han som kör epan’s fel för att han inte kör undan!
  då tycker jag att ni IQ-Befriade idioter kan väll skaffa hjärnceller å köra om! fast ni kanske inte törs trycka ner gasen! fast vill man vara dum nog å skylla på alla andra så visst!
  MVH!

  1. Coolt att ett inlägg som snart är fyra år gammalt fortfarande upprör. :)

   Hävdar fortfarande att motorintresse är bra, men att många som kör epa inte är mogna för att framföra ett sånt fordon. Ta bara din kommentar själv. Du visar precis vad jag vill ha sagt genom att insinuera att vi epa-motståndare inte “törs” köra om. Om man törs eller inte är helt irrelevant eftersom det kräver att det finns utrymme att göra en säker omkörning.

   Men du tycker kanske det är tufft att göra en vansinnesomkörning bara för att du “törs”?

   Helt otroligt vilken nivå en del av kommentarerna i denna tråd håller. Blir beklämd över det hela och min och många andras åsikter angående Att epa-traktorer borde förbjudas lär bara stärkas när man läser detta. Om de som skrivit här representerar ett genomsnitt av epa-traktorförarna så är det mycket värre än jag trodde först.

 31. Hallao! RIKTIGT gammal tråd men jag behövde säga detta hehe!

  Alltså epatraktorerna/atraktorerna kanske är långsamma, och vi eparaggare förstår naturligtvis detta, eller vissa av oss. Men för somliga av oss är detta ett behov, pga. att vi bor ute på landsbygden och kanske har 2-3 mil in till stan. Dessutom är det ett ganska bra sätt att lära sig att få körkort snabbare pga. att man lär sig bilens funktioner, såsom dragningsläget, dessutom trafikreglerna. Men alla har väl en åsikt, eller hur? :)

  MVH en Volvoälskare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *