Epa-traktorer borde förbjudas.

Så irriterande att hamna efter en epatraktor som självklart skall köra exakt samma väg som en själv på morgonen när man ska på jobbet… Och har de någon som helst känsla för att hålla sig så långt mot sidan som möjligt så att man kan köra om? Nej såklart inte. Mitt i vägen…. 30km/h ända fram tills man svänger in på parkeringen på jobbet. Jag har aldrig, och kommer aldrig, att förstå vitsen med epa-traktorer… Två år efter att ungdomarna betalat stora pengar för att dels ta ett körkort som de ändå måste ta om och dessutom betalat stora summor pengar för en bil som knappt tar sig framåt i, skall de ta det riktiga körkortet. Utöver detta så hindrar de trafiken, folk blir irriterade, vansinnesomkörningar blir tyvärr en följd av stressen som uppstår i många fall. (Ok, det sistnämda är inte epa-traktorns fel, men situationen skulle inte uppstå om de förbjöds.)

Så: Bort med epa-traktorer från våra vägar och låt ungdomarna gå, cykla eller åka moped på cykelbanorna istället. Suck…


102 thoughts on “Epa-traktorer borde förbjudas.”

 1. Fattar inte hur du kan klaga på epa/a-traktor för att dom kör lagligt?

  Måste erkänna att jag kör precis som med en vanlig bil när jag kör till jobbet med a-traktorn, dvs 90 km/h på 90-väg! Och det är jävligt roligt att köra om t. ex. en nyare bil med lite pollar under huven efter som folk blir så jävla förbannade… “Omkörda av ne j***a epa traktor !!!” Det är väl det som folk borde bli upprörda över?

  Så klaga inte på att folk kör lagligt, det är väl bara bra?

 2. Klart de ska köra lagligt. Och du också för den delen. Men EPA-traktorer borde vara olagligt i sig. Fånigare fordon får man leta efter. Du åker säkert dit i nån fartkontroll nån gång. Då är 90km/h på 90-väg en väldigt stor överträdelse.
  Att ha ett fordon som är lika stort som en bil eller till och med större i vissa fall stör trafikrytmen. Det är det folk blir förbannade över.
  Att såna som du kör “trimmad” a-traktor i väldigt hög fart (jämfört med vad de får gå) tyder bara på väldigt dåligt omdöme hos föraren. Och förare med dåligt omdöme bör inte få köra på vägarna alls.
  Jag blir upprörd. ;)

 3. Coolt. Det är första gången jag hört att nån refererat till mig som “ni äldre”… ;)

  Jag får väl kontra med att jag tycker att “vi äldre” är TVUGNA att klaga på “er yngre” för ofta.

 4. men ni vuxna är ju ett folk för er själva också! går traktorjäveln i 30km/h ja då går ni ut i tidningar och berättar att dom är miljöförstörliga och dom skapar trafikkaos,och har man enkelåda med ryckspärr och blåser på lite ja då gnäller ni tamefan då också! då går ni ut i pressen med”ojojoj jag blev omkörd av en epatraktor och dom får bara gå i 30″ och går dom i 30 så klagar ni,hur fan ska ni ha det? dom med epatraktpr/a-traktor har iaf läst teori och avlagt ett prov,äre bättere att en moppe kommer i en 120km/h som fyllt 15 för 2dagar sen som inte kan en enda trafikregel?

  ni tycker väll säkert att vi ska sparka boll och cykla och spela spel men om man har ett motor intresse då? vad tycker ni man ska göra?

  jag tycker ni ska skita fullständigt i eper eller tycker ni att det är bättre att vi drar runt på stan och knarkar och gör inbrott och är runt och pundar?
  fan låt oss ungdommar vara ifred för en gångs skull? vad gjorde ni själva när ni var unga?

  men ni är väll sånna snobbar som går i armani kostym och inte ens kan skifta te vinterdäck på eran fina bil som ni tvättar på söndagarna?

  sen trimmar man väll förfan inte en traktor! man tar ner växellådan och bygger en ryckspärr så den går fort som faaan sen när polisen kommer gåren i 30…

  så nu har jag sagt mitt……..

 5. Haha… Tänk att ett sånt där inlägg som är ett halvår gammalt fortfarande kan röra upp såna känslor.

  Det är fenomenet som sådant som jag bara inte kan förstå mig på. Sen huruvida man trimmar eller sätter in en ryckspärr på en epa-traktor bryr jag mig inte så mycket om. Jag är inte, har aldrig varit, och kommer aldrig att vara intresserad av att ens lära mig nåt om epa-traktorer.

  Sen så är det ju faktiskt så att det du pratar om med ryckspärrar och “blåsa på”är hyffsat olagligt… Men det är klart, det ska ju alla bara tycka är helt ok då?

  EPA-traktorer hindrar trafiken. Om dom inte gör det, ja då är de byggda att köra snabbare än 30km/tim vilket inte är tillåtet, och tyder på ett dåligt omdöme av föraren, som uppenbarligen inte är mogen att köra ett sådant fordon ännu. Nej. Denna debatt kan nog gå hur långt som helst. Jag lär inte ändra mig.

  En laglig epa-traktor förhundrar trafiken och borde inte ha nåt på allmäna vägar att göra.
  en olaglig epa-traktor har för sjutton inget existensberättigande alls och borde inte existera alls. Har man inte förstånd nog att förstå det så ska man heller inte få vara ute och köra på allmäna vägar. Oavsett hastighet.

 6. hahaahhAhHAhAHhahhahHAH vilka idioter! fan a traktorer blir mer och mer populära. snart kommer varända unge ha en! och alla gammla jävla kärringar med rullator mit i vägen kan fan gå och hänga sej!

 7. Epa och a-traktorer har mer på vägarna att göra än dom flesta fordon.
  Epatraktorn har ju funnits ända sen andra världskriget elleer nått sånt?!
  Jag vet att “bloggen” va gammal, men somsagt alla har rätt att yttra sej =)
  Kör själv a-traktor och kör man lagligt så är de alltid någon idiot som ligger i rööven på en och tutar/blinkar mm. Och då kvittar det att man kör så långt åt väggrenen som det bara går! Bilister klagar ju inte på tex. mopeder och traktorer ? Nej, precis.
  Att köra epa är faktiskt ett bra sätt att träna sig inför det riktiga körkortet.
  Hellre epa än moped.
  / Länge leve epa-traktorn :)

 8. vilka idioter , klart man ska få köra epa traktor om man så vill det , gå hem å mys med frugan om du inte har fått nåt på länge… eller åk kommunala bussar till jobbet, jvla miffo.

 9. Jessica: Träna köra bil ska man väl ändå inte göra med en EPA-traktor?? En 16-åring med några fulla kompisar i traktorn gör knappast att omdömet kommer att vara på topp. Vilket man ju sett i flera fall.
  Träna köra bil gör man med en vuxen i framsätet.
  Du skriver att man inte klagar på andra långsamtgående fordon… Mopeder tar inte mycket mer plats än en cykel och är därför väldigt lätta att köra om. Traktorer kan vara bökiga, men är sällan ute och kör långa sträckor. De håller sig oftast så nära till höger på vägen dessutom eftersom de vet att de kör långsammare än resten av trafiken. Så är ofta inte fallet med epa-traktorer.
  Jag förstår vad du menar även om jag inte håller med. Trevligt med en sansad åsikt i frågan. :)
  Problemet är som jag ser det att många (inte alla dock) 16-åringar inte är mogna nog att köra ett sådant fordon på vägarna. Vilket ju en del av kommentarerna ovan visar. Om man kör med respekt och håller sig inom ramen för lagen så vore det rätt ok. Däremot blir epa-traktor inte lika intressant då eftersom många väljer att trimma dem.

  Marcus: Alltså detta är het magiskt hur mycket detta inlägg har vållat debatt. ;) Och det är också rätt intressant att se hur omogna folk kan vara när man skriver som du gör. Mitt sexliv har absolut inget att göra med frågan om EPA-traktorer om du nu missat det. Ej heller har det att göra med om jag går, cyklar, kör bil eller flyger till jobbet. Du borde förstå att om man skriver ett sånt där inlägg så tas man inte direkt på så stort allvar. Du och Jessica skriver ju om samma sak och verkar ha samma åsikt. Läs era inlägg och så jämför du och ser vad du gjorde för fel. ;)

 10. Amäh min epa trakktor går jätefort å kan spelamusik mucke höögre än din bil. ! Åsså har jag rycktri,grejs åsså kan jag köra med en arm. Åsså har jag gjort frcka pimp grejer på den så jag har en pälsbit på min anten. åsså har jag asacooola deck på den så de kommer mycke ryk när jag brenner gumi.

 11. Fredrik Dernebo: Det kanske är Ungarna man borde jobba med då, eller?.
  Fordonet verkar ju bara vara ett medel för att klaga på dom.
  Så länge det går saktare är det ju säkrare.. Ja eller det kan man ju åtminstonde glädja sig över.
  Var glad att det inte ser ut som i London eller Paris där folk blir överkörda av bussar när de går över vägen.

  Bilar är ett problem i sig självt, Fel att gå eller ta buss om man inte bor 100000000km från jobbet.
  Jag har alldrig haft någon bil, det har alldrig varit något problem och tror knappast att jag kommer införskaffa mig något liknande i framtiden.

  Varför Blogga om den här frågans ens?, det finns ju säkert 110 bättre alternativ till en mer mogen debatt.

 12. Anonym: Säger han som just för debatten vidare….. ;)
  Så jag skall inte blogga om detta om jag vill? Vad får jag blogga om då? Och vad ger dig rätten att bestämma det? Och varför är du ens inne och kommenterar i dessa debatter som du tycker är helt onödiga och omogna? Hallå!….

 13. men inse epa är betydligt bättre än en moppe , varken moppe eller epor går ju lagligt , men hellre krockar man ju med en epa än en moppe i 130 km/h

  jävla gubbar som klagar på epor bara för att inte har fått nå fitta på 40 år så e de inte epa traktorernas fel

 14. Alltså jag slutar aldrig förvåna mig om hur låg intelligensnivå en del har som skrivit svar på mitt inlägg.

  En epa som går 130km i timmen är olaglig och farlig. Framför allt i händerna på en omogen 16-åring, vilket du verkar vara ett lysande exempel på.
  En moppe som går 130km i timmen vittnar om lika lite intelligens och vett.
  Båda är olagliga och farliga. Du som sitter i epan är mer skyddad när du kör olagligt, men du kan göra mer skada på andra. Den som inte inser det visar bara ännu mer att min åsikt att epa borde förbjudas är helt rätt.

  Och för andra gången i denna komiska tråd som nu blivit en bra bit över ett halvår gammal får jag alltså påhopp på mitt sexliv pga mina åsikter om epa-traktorer. Ja, moget, eller hur?

  Väx upp.

 15. Men Foppe, om man kör epa så tränar man ju på att köra och blir säkrare i framtiden när man kör bil. Du får mycket mer kontroll på allt du kör.
  En jag känner började köra traktor när han var 7 på gärden och sånt, nu är duktig som fan på och köra bil. Får jag fråga var du bor, i stan eller på landet?

 16. Men Kvarten… Träna köra ska man inte göra utan uppsikt och utan “lärare”… Omdömet av många (Läs många, inte alla) 16-åringar är ofta inte alltid så bra när det sitter kompisar i epan och stereon kör på för fullt. Att ha det som argument för att man tränar att köra bil sen är ju helt befängt. När man väl är ute på vägarna och kör så ska man inte behöva träna alls. Det handlar ju om säkerheten för alla.
  Och argumentet som någon ovan gav att man är mer skyddad i en epa än på en moppe…. Ja, man är mer skyddad, men man kan göra desto mer skada.
  Och köra traktor på gården när man är 7 är inte heller så relevant. Absolut bra träning för att få känslan för att köra ett fordon, men det är inte värt att släppa ut honom på allmäna vägar själv för att det är “bra att träna inför körkortet”…

  Och som svar på din sista fråga så bor jag hyffsat centralt. Inte på landet.

 17. Huvudargumentet för att det ska förbjudas, borde ju ändå vara att skiten är livsfarligt i trafiken, långsamma fordon som dessa har inget på vägen att göra. Man blir ju inte mindre förbannad på en traktor med släp än epa (som kör på vanlig väg). Fördelen med vanliga traktorer är ju att dom gör någon nytta när dom viker av ut på åkern.

 18. Men vad tycker du om att man får övninsköra när man är 16 då?
  Köra ett fordon som går ännu fortare än en epa, och du säger ju att en 16 åring inte bra omdöme ?

 19. Kvarten: Kanonbra att övningsköra vid 16 års ålder. Då har man en förälder eller annan vuxen som sitter bredvid och ser till att det går rätt till. Det är att övningsköra. Att köra en epa en fredagkväll med ett gäng ibland onyktra polare bredvid sig är INTE att övningsköra. Så släpp övningskörningsteorin. Då hade det varit bättre att tillåta 12-åringar att övningsköra med epa istället. Då menar jag alltså övningsköra med en handledare bredvid sig.

 20. Och bara för att man är vuxen så ska man vara bättre bilförare och köra smartare än en 16 åring bonde som har kört traktor hela sitt liv?
  Jag tror att du inte riktigt vet hur det är på landet.

 21. Inte enbart. Ingen regel utan undantag. Det är inte automatiskt så att man får ett bra omdöme för att man är vuxen, men jag anser INTE att störredelen av alla 16-åringar har bättre omdöme än de flesta vuxna. Så är det bara.
  Övningskörningsargumentet är ju som sagt riktigt bra, så länge det är en handledare och inte ett gäng polare som man skall visa sig tuff inför som sitter bredvid.

 22. Tur man bor på landet för är de knappt några äldre som gnäller på epor, för dom hade själva epor när dom var unga =)

 23. Vad bra då är vi båda nöjda. ;) Du för att du kan köra din epa ute i skogen utan att nån klagar, och jag för att jag slipper hamna bakom dig inne i stan. ;) Slutet gott…

 24. Vojne vojne…. Mogenheten hos mina diskussionsopponenter slutar aldrig att förvåna mig. Hade nog aldrig trott att nån ens skulle svara öht på mitt första inlägg, och nu börjar vi närma oss en tråd med 30 inlägg. Kul.
  Är som att diskutera med en mandelkubb…. Kan vara rätt kul om man är på humör, men man får inga vettiga svar. ;)

 25. Naah…. Syftade mest på kommentarerna ovan.
  Som att jag ogillar epor pga att jag inte skulle ha fått sex på länge. :)
  Och att folk med rullator får se upp för att man kommer att vara ute och köra utav bara f**n…. Tyder ju inte på omdöme eller intelligens direkt. :) Du håller dig iaf till ämnet.

 26. Efter att ha läst alla inlägg och tänkt lite så vet jag seriöst inte vad jag ska säga. Endel kan verkligen komma med barnsliga och onödiga kommentarer.
  Ok visst Foppa har sin lilla poäng om att det kan vara tråkigt att komma bakom en epa som åker runt i dina 30 km/h. Men men .
  Epa är en sak som är kul för alla. DEt behöver inte vara att man stjutsar runt på sina fulla kompisar. Jag har själv epa och jag har aldrig gjort nåt sånt då jag inte vill att något ska hända. Och där jag bor i ett litet samälle. Tycker de flesta att epaär fränt.
  DEt är säkrare en än moppe och bra mycket säkrare. Sen at 16 åringar med ryckspärr så att den gör runt 15 0är fel kan jag nog hålla med lite om. En ungdom har nog lite svårt att hantera den vid den åldern och kan kanske medföra olyckor. Så jag tycker att epa är en rolig sak ´som man ska glida runt i. MAn kan la håla en 40 50 men mer klarar nog kanske egentligen inte man av. Jag vet inte . Det är ju bra min åsikt. PLus att alla med atrktor och ryckspärr där jag bor har åkt dit så skaffa äkta epa. Mye bättre Mvh Robba

 27. förhelvete killar, visa lite respekt
  jag förstår att foppe tycker att det är trist att hamna bakom en epa
  men alltså det finns såna som sköter det bra, som jag t.ex. när det blir kö bakom en så kör jag in till sidan o släpper förbi.
  och skitsnacket om att vuxna skulle köra bättre en 16åringar (verkligen inte alla 16åringar) är ju barnsligt
  jag har tävlat med gocart sen jag var 5, jag har kört bil på pappas jobb (stort industri område)
  har kört halkbana och klarade det utan vidare, och ändån skulle du köra bättre en mej foppe ?

  ha det bra

 28. Du anonyme “hmm”: Har jag påstått att jag ska köra bättre än någon 16åring? Jag känner inte att jag ska behöva ens påstå en sån sak. Det är inte det debatten handlar om.
  Epatraktorer är och förblir ett fenomen som jag inte förstår mig på. Långsamma fordon som ofta trimmas och hindrar trafiken.
  Och att epa-traktorer skall vara säkrare är en annan rolig kommentar. ;) Säkrare för vem? Personen som blir överkörd?

 29. palla gnälla på eper? fan min gammle 745 me turbo gjorde fan en 225blås efter en lång raka:P sen när en ser en bil då står man på brömsa te 30 sen gnäller ni? nä skärpning!och vrf skulle man inte klara av att åka fort?och det är väll minst lika mkt träning som bil?sen att du kan sladda osv busa så lär du dig känna bilen på ett annat sätt än att du ska köra runt i föräldrarnas fina v70 och kärringköra!

  sen dom gammla ryckspärrarna kommer man ihåg:D hadde dubbla låder på en gammel traktor förut sen kommer man i en 90-100 och ser blå ljus 700m bort:P rycker i båda spärrarna och bakhjulen låser sig och motorn på fullvarv:P polisen stannar en och frågar hur fort den gick:säger man såklart 30 men dom klockade den på lazern i 42 så dom sa jag skulle hem och göra den laglig men det sket man väll fan i:P

  sen finns det nått som heter gaspedal som du kan trampa ner och lägga dig på en omkörning om epan är så ivägen?

  och nej jag tror inte att du fick möte “hela”vägen te ditt jobb” du låg säkert och spana in lacken på kärran:P

  inge illa menat men ville bara skriva lite:P

 30. hej vi kör båda epatraktor och vi är 15 år gamla ni som inte fattar så fick vi dispens då vi jobbar mycket på landet och i skogarna me timmer och så.
  epa traktorn föddes i andra värdskriget som ett dragfordon. ni som inte visste. sedan 60-70 talet har de funnits epa /a-traktorer. så varför klaga? jo visst vem fan orkar köra 30 när de inte finns en bil på minst 3 mils avstånd? jo det e sant att det e farligt i en omogens händer men har man lite vett så går de bra. så dra inte alla a-traktorförare över samma kant.alla är inte helt jävla dumma. jo det finns ju dem så försöker visa upp sig för andra genom att köra fort och dumt. många klagar på att vi förstör trafikrytmen man vi kör ändå (nästan alltid) lagligt. JO jag läste av en att man inte lär sig köra bil genom epa. när man kör epa lär man sig att sanapt agera i många situationer och lär sig reglerna utan till. ta ett exemper om en som endast övningskört me sin förälder som kör ungefär 1 gång i veckan och en epaförare som kör 7dagar i veckan vem tror ni klarar sig best i trafiken?

 31. Epa:n föddes efter andra världskriget då det var en stor brist på dragfordon, det
  är det inte längre, så vare sig EPA:n eller a-traktorn har längre nått
  existensberättigande…

  En annan sak jag alltid undrat är hur en 16-åring har råd att tanka sin traktor?
  broderns traktor hinkade i sig dryga 2 liter milen, det blir inte billigt med dagens bensinpris…

  /E

 32. Som det står i det första inlägget “åka moped på cykelbanorna” . Men EU mopeder då? man får inte åka på cykel banor och när jag åker på en vanlig riksväg så kommer det en mötande bil och en bil bakom och den bilen bakom kan inte vänta så den häver sej om samtidigt som jag möter en. 2 bilar och en moped på en smal väg är inte så bra. Så jag tycker det är bättre med epan där får ju bilen bakom vänta lite och inte trycka ner någon i diket.

 33. vi ungdommar har det inte lätt i samhället, vuxna klagar på oss vad vi än gör. om du som skrev inlägget om att epa/atraktorer är åt helvete var 16 år hade du tyckt lika som vi ungdommar gör.om vi har ett intresse inom detta varför ska ni hindra oss från att gör nått vi tycker är kul??

 34. Ingen hindrar folk att göra det de vill och är intresserad av. Däremot så tycker jag inte att EPAtraktorer har på vägarna att göra. Vill man mecka med motorer så mecka i två år till på en bil istället och ut och kör som attan när du är 18 istället.
  Sen att vi ska klaga på ungdomar…. För det första kanske det finns anledning i många fall, och för det andra så behöver man bara läsa en del av svaren i denna tråd så förstår man hur otroligt omogna vissa kan vara…. Och de ska alltså släppas ut på vägarna i ett tungt fordon och hindra trafikrytmen. Nej tack. Men jag vet lika väl som du att det knappast kommer att bli något förbud mot EPAtraktorer inom den närmaste tiden så ni har ju redan “vunnit” debatten…. Därmed inte sagt att jag tycker det är mer rätt ändå.

 35. Hade tänkt skriva ett jättebarnsligt inlägg men jag orkar inte. Klockan e för mycket helt enkelt. Sen att tävla i barnslighet i den här tråden är något som kräver sin man(eller kanske sitt barn?) Men jag fattar inte hur varenda fjortis norr om gävle har hittat din blogg. Du kanske skulle börja jobba på lunajstojm eller liknande du hade ju ökat deras omsättning rejält med dina fjortislockar talanger.

 36. håhåhåhåhåhåååå hihi haha lol … jag kunde inte hålla mig var enda kommentar var som en cliffhanger i hur man icket bör föra en debatt. var tvungen att läsa allihopa… säger nog en hel del om mig dock hmm.. HÅller nästan samma “klass” som pizzerian kommentarerna. Det må ha varit kortare men ack så ljuvligt underhållande.

 37. Foppe, har ju lite rätt det har ju allt kommit fram till men att förbjuda epor på våra vägar är dumt ,då kanske alla ungdomar idag börjar syssla me annat som att förstöra vårat samhälle. Jag tycker det är bra det här med epor/a-traktorer har själv en sån , Jag går fordonsprogrammet på gymnasiet och lärarna tycker det är roligt med epor för då utvecklas eleverna när dom håller på att skruva med traktorerna . Sen när folk skriver att eporna går 210+ så är det väldigt överdrivet eftersom inte äns en person med körkort kör så fort så är det ganska dumt och om polisen skulle se dig så kan du räkna med att du få ta körkort vid 20års ålder. Men jag tycker det är ganska okej , att trimma dem till en viss gräns för det är aldrig nå roligt att ha en “svensson” i arslet men var försiktiga!
  Många som gnäller på epor tycker inte heller om “raggare” men som som sagt dom har nog aldrig skruvat me en bil för dom har väl nåt skrivbordsjobb och inte vet vad en B20 är äns.

  Mitt citat : Våga bli skitiga ungdomar!

 38. Tycker det är konstigt att Foppe direkt drar paralleller till epor och fylleri, samt att han inte bemöter de argument som verkar vettiga. I stället svarar han bara på de inlägg han tycker är barnsliga.

  att förbjuda a-traktorn är rent ut sagt skitsnack! Att alla vi som kör a-traktor eller epa skulle vara omogna trafikfaror är det dummaste jag har hört på riktigt, riktigt länge. Visst finns det “rötägg”, men vem skulle inte gå med på att det inte finns bilförare som kör som dårar? vi som har traktorkortet har faktiskt gått en kurs där vi har lärt oss om vikten av att visa hänsyn och undvika olyckor. De av oss som det är längst sedan den kursen är det två år för. Hur länge sedan är det en femtioåring har gått den?

  Håller med föregående skribent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *