Dags att gå ur svenska kyrkan?

250Banner-1

Enkelt att gå ur svenska kyrkan
Ja nu är det dags att gå ur kyrkan (igen) för den som funderar på det. Sista dagen på året man kan göra detta är den 1/11. Annars måste man alltså betala kyrkoavgift för hela året tills november 2008. Detta snappade jag upp på bloggen blog.ateism.se. Jag gick ur svenska kyrkan för flera år sen när jag faktiskt fick upp ögonen för att jag betalar pengar, och rätt stora summor i slutändan till och med, för att vara med i ett samfund jag inte trodde på. Jag hade aldrig tidigare sagt att jag inte trodde på gud, men heller inte direkt påstått motsatsen heller. Däremot så började jag läsa en hel del som var skrivet av troende personer på olika forum osv. Då gick det upp för mig att jag ju var så otroligt långt ifrån samma åsikter att jag inte kan kalla mig kristen eller troende. Och varför ska jag då vara medlem? Det är intressant att vi är så många som är med i kyrkan här i sverige och så få av dem som faktiskt kan säga att de tror på det bibeln säger. Jag tror inte på gud, och det kom jag fram till som 30-åring. Hade kanske aldrig reflekterat över det tidigare. Bättre sent än aldrig som det heter. ;)

På sidan ateism.se står det mycket matnyttigt om att inte tro på gud. Det finns många olika varianter. Stark ateism, Svag ateism, nonkognitivism (snyggt ord :), och kanske kan även agnosticism läggas till listan av -ismer.

“En specialvariant av svag ateism är nonkognitivismen, som menar att det inte finns någon språkligt meningsfull definition av gud, och att det därför inte är möjligt att vara anhängare av teismen.” Citat från ateism.se.
Brukar kalla mig nonkognitivist mest för att folk ska börja fundera, samt att det ju låter snyggt. ;)


2 thoughts on “Dags att gå ur svenska kyrkan?”

  1. Själv kallar jag mig Ignostiker. Ungefär samma definition som nonkognitivism men en lite kraftfullare och mer självförklarande term tycker jag. Som ignostiker anser jag att frågan om guds existens är meningslös då frågan inte har några verifierbara eller testbara konsekvenser som man kan dra några slutsatser om.
    Man kan lika gärna fråga sig vilken färg tisdag har.

    Tack för länken förresten :)

  2. Hehe. Ja det är kanske ignostiker jag är… Finns så många ord så man knappt kan hålla reda på dem… Förresten så är tistagar gröna… Ifall du undrade. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *